⌛15 min 👩🍳 Proste 💰 6-8 zł 🍗🍚Białko/Węgle Kcal529|B50|T10|W62
Inspirujące się smakami Tajlandia mam super prosty przepis na kurę z ryżem. Mimo że do smażenia używam minimalną ilość smalcu to danie traktuję jako posiłek białko węglowodanowy, który spożywam na przykład po treningu.
Składniki:
⏺️Pierś z kurczaka 200g.
⏺️Ryż Basmati 80g
⏺️Smalec 3g
Warzywa:
⏺️Szpinak
⏺️Cebulka dymka
⏺️Szczypior
⏺️Ogórek
Przyprawy:
⏺️ Sól
⏺️ Papryka słodka wędzona(Achaun/Tesco)
⏺️ Sos sojowy jasny (Achaun/Tesco)
⏺️ Zioła tajskie (Achaun/Tesco)
⏺️ Chili cayenne
Za czynam od wysypania ryżu do garnka, zalewam wodą około 3 cm ponad jego poziom. Dodaje sól, zioła tajskie. Gdy ryż zacznie się gotować daję mu jeszcze 5 min i gaszę palniki a garnek przykrywam przykrywką.
W czasie gdy ryż się gotuje kroję pierś z kurczaka w kostkę, przyprawiam solą, papryką słodką wędzoną, dwoma łyżkami sosu sojowego i Chili cayenne. Wszystko wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię przesmarowaną smalcem. Gdy kurczaka się zrumienienia i jest dobrze obsmażony dorzucam szpinak. Gdy spinak zmniejsz swoją objętość kura jest gotowa i ląduje na talerzu. Na tę samą patelnię podsmażam cebulkę, dodaję następnie ogórek i następnie szczypior. Warzywa dodaję do ryżu, mieszam. Daniel jest gotowe. Smacznego 😁